Μια αποστολή στη Σεούλ αναζωπυρώνει μνήμες από τον Ξεχασμένο Πόλεμο, δίνει καινούργιες προοπτικές, αφηγείται ιστορίες – ATHENS VOICE

Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σεούλ, Έλληνες και εθελοντές Κορεάτες αφαιρούν τη σκουριά και τη λήθη από κειμήλια που είχαν μαζί τους οι άνδρες του ελληνικού στρατού που συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας.

Σεούλ: Μετά από πρόσκληση του μητροπολίτη Κορέας Αμβρόσιου, ομάδα συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ανέλαβαν την αποκατάσταση κειμηλίων από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ξεχασμένο Πόλεμο.

Ο πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε όταν τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας εισέβαλαν στη Νότια Κορέα στις 25 Ιουνίου 1950 και διήρκεσε μέχρι το 1953. Η Κορέα από το 1910 έως το 1945 ήταν ιαπωνική αποικία. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταλήφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν τη διαίρεση της χώρας κατά μήκος του 38ου παραλλήλου. Από το 1945 μέχρι να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη κυβέρνηση, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε διπλή διοίκηση με τους Σοβιετικούς πάνω από τον 38ο παράλληλο και τους Αμερικανούς κάτω από αυτόν. Η αυθαίρετη διάσπαση δημιούργησε προβλήματα από την αρχή, τα οποία επιδεινώθηκαν μόνο από τις ιδεολογικές διαφορές των χωρών που ελέγχουν. Επίσης, ο λαός της Κορέας το περιφρόνησε, καταφεύγοντας περιστασιακά στη βία για να διαμαρτυρηθεί για αποφάσεις στις οποίες δεν έπαιζε κανέναν ρόλο.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Athens Voice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *